Başka Bir Türkiye,

Gerçekten başkalaşmak nedemek acaba? Neden başkalaşmak ihtiyacı duyarız ! çok enteresan gelişmeler karşısında kuşaklar arası bakış farklılıkları oluşunca ne tür sıkıntılar toplumları yönetir veya negatif etkiler yaratır? Hiç bilmediğimiz konular gibi değilmi! Toplum olarak her karşılaştığımız gelişme veya yenilik karşısında negatif sorgulamalar içinde savrulupdururuz.

Bakın son elli yılda neler bizi başkalaştırmış? Naturel 4 ana durumda inceleyelim isterseniz ;

1. durum ; Siyaset 2. durum Spor 3. durum Sanat 4. durum Teknoloji olsun.

Siyaset ; Gerçektende içinden çıkılır bir durum olmadığından ana başlıkları ile gidersek üç gerçek darbe 21 Başbakan 6 kualisyon yüzlerce bakan binlerce üzeri milletvekili sayısız bürokrat gelmiş geçmiş memleket idaresinden tabiki asker-i cunta hükümetleri dahil bu sayılara ve ne gariptirki bu yönetimlerin hiç birinde halk mutlu olmamış bırakın mutluluğu çektiği cefa eziyet ve işgenceler ile perişan olmuş, siyasi tabiyatı gereği her gelen yönetici veya cunta halk için en iyisini bencilce dikta etmek istemiş bu yolda elinden geleni ardına koymamış, hatta Başbakan ve bakan idam etmiş , teorik veya pratik ideolojiler ile halkı bölmüş parçalamış 72.5 millet kavramına itelemiş ne yazıkki! Sağcılar , solcular , dinciler , sunniler , aleviler , etnik köktenciler gibi sayılamayacak kadar ayrımlar oluşmuş bu öyle bir boyut kazanmışki onlarca yıl terör haline dönüşmüş bir kısmı ve yine olan gariban millete olmuş.

Spor ; Aman allahım neresinden tutarsan elinde kalan bu konu hiç uzatmaya gerek yok rezalet sözde milli sporlarımız olan ; Atçılık , Okçuluk ve Güreş yıllarca sürünmüş dünya arenasında dönem dönem yüksek başarılar elde edilsede genelde asıl yerimizi bulamamışız dünya spor arenasında, bu dalların dışında üç tarafı denizler ile kaplı ülkemizde hiç denizi olmayan ülkeler dünya rekorları kıran yüzücüler yetiştirmiş ! Bir çok branşın durumuda pek farklı değil aslında nedenleri yıllardır tartışılıyor bende yorum yapmayayım, sadece tartıştığımız için bu haldeyiz demek ile yetineyim.

Sanat ; En önemli konulardan bence ilk sırada olan konudur, Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş gibidir diyet Atamız bu konuyu en güzel şekilde ifade etmiştir malümunuz. Batı sanatı olduğu kadar kültürel sanatımızada sahip çıkamamışız ozanlarımız sefalet içinde ölmüş, sazlarımız ve ustaları kaybolmuş, rahmetli sarısözen usta hayatını adamasa türkülerimizin %50 si olmayacakmış, entellektüel sanat yapısında evrensel müzik değerlerini Osmanlı ve Selçuklu döneminde bile korunurken Cumhuriyet sonrası koruyamamışız, bu gün zaten malüm popüler müzik klipler olmasa dinlenecek gibi değil, var olanıda çabuk tüketiyoruz,

Teknoloji ; Aslında eğitim ve teknoloji demek isterdim ama olması gerekenin aksine bizde eğitim bir sistem politikası olmadığından birbirinden farklı çalışan gereçler gibi, teknoloji her alanda sosyal medya aracı olarak kullanıldığından yarınları oluşturacak bilimsel yapılar nerede ise Facebook – Twiter gibi medya araçlarından türetilecek J Aldık başımızı gidiyoruz bir yere ama bakalım hangi tür nesil yetişecek ardımızdan, Teknoloji öyle bir boyutta seyrediyorki insanlar artık bu hızı yakalamak için maddi olanaklarını sonuna kadar seferber ediyor, tüketiyoruz mutluyuz modunda bir hayat.

Bütün bunlar olurken geldiğimiz noktada ; saygıdan uzak , dinlemeyen , anlamayan , okumayan , hoşgörüden yoksun ve en tahlikelisi şiddet içeren bir yapıya hızla ilerlememiz gibi görünüyor. Bakın yıllar önce ile bu gün arasında aklımın erdiği kadar hisseler çıkarmaya çalıştım ne değişti? Hiç birşey! geçmişte acılarımızızdan ders çıkarıp her gelişim sağlasaydık bu gün farklı konumda olabilirdik sanırım. Sanattan Siyasete , Spor’dan Tekno Eğitime kadar başarıdan başarıya koşan Halkları bütün bir Ülke olmak ne güzel olur değilmi?

Değerli dostlar kısaca değinmek istediğim Eskiden en azından bir değerlerimiz vardı açtık ama mutluyduk işte geçmiş ile aramızdaki fark bu bence, ah eski zamanlar deriz ya! İşte nedeni bu gün yaşantımızda olmayanların olmadığı zor koşullarda mutlu olmanın sırrı yatıyor özlemlerimizde.

Saygılarımla Zafer Çakmak