بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Bizleri yoktan var eden, sayısız nimetleriyle şereflendiren Rabbimize Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam bütün insanların efendisi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) âline ashabına olsun….
Değerli okurlarım! Yüce Allah’ın biz insanlara lütfettiği önemli nimetlerden biri, geleceğimizin teminatı, gönül meyvelerimiz ve mutluluk sebebimiz olan çocuklarımızdır. Allah bu mutluluğu herkese yaşatsın.Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle çocuklarımız, “dünya hayatının ziyneti,”(.Kehf Suresi. 46) aynı zamanda Rabbimizin bize emanetidir.
Aile, millet ve ümmet olarak geleceğimizi çocuklarımıza emanet edeceğiz. Bu sebeple yavrularımıza karşı maddi manevi sorumluluklarımız vardır. Maddi sorumluluğumuz; onların yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını sağlamaya çalışmaktır. Bunu yaparken helal ve harama dikkat etmemiz gerekir.
Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) evlatlarımıza karşı sorumluluğumuzu şöyle ifade etmiştir: “Çocuklarınıza iyi muamele edip iyilikte ve ikramda bulununuz. Onları en güzel şekilde terbiye ediniz.” ( İbn-i Mace , Edeb, 3)
İster kız, ister erkek olsun, herhangi bir ayırıma tabi tutmadan, evlatlarımızı Allah’ın rızasına uygun olarak yetiştirip, topluma kazandırmak bizim asli görevlerimizdendir. Güzel bir terbiyeden geçmeyen çocuklar kötü alışkanlıklara müptela olup, millî, dinî ve ahlâkî değerlerimizden kopabilirler. Ebeveynler çocuklarına sahip çıkıp korumazlarsa, farkına varmadan onları suça itmiş, hayatlarını karartmış olabilirler.
Yüce Rabbimiz çocuklarımızla ilgilenmemiz hususunda şöyle buyurmaktadır: “Ey müminler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insan ve taş olan bir ateşten koruyun.”( Tahrim, Suresi, 6 )
Bu âyetle ilgili Hz. Ömer (r.a.) Peygamber Efendimize: “Ya Rasulallah! Kendimizi ateşten koruruz fakat çocuklarımızı nasıl koruyacağız”? Diye sorunca Allah Rasûlü şöyle buyurdu: “Allah’ın size yasakladığı şeylerden onları sakındırır, emrettiği şeyleri siz de onlara emrederseniz, bu şekilde korumuş olursunuz.” ( Elmalı, Hak dini Kur’an dili.)
Çocuklarımızı, çevrenin, kötü arkadaş grubunun, internet ve televizyon gibi iletişim araçlarının olumsuz etkilerine karşı özenle korumalıyız, değerli müminler… Ayrıca alkol, uyuşturucu, kumar vb. her türlü kötü alışkanlıklara karşı uyarmalı ve onları korumak için gerekli tedbirleri almalıyız. Tutum ve davranışlarımızla çocuklarımıza iyi örnek olup onlara iyi terbiye vermeliyiz ki yüz akımız olsunlar. Kötü örnek olursak, iyi eğitip terbiye edemezsek o zaman da yüz karamız olurlar.
Yeni nesillere karşı vazifelerimizi yaparken Allah Teâlâ’nın yardımını istemeyi de unutmayalım. O’nun bize öğrettiği Kur’an’ı Kerim’deki şu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.” ( Furkan Suresi. 74) Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurdular ki: “Bir baba evladına iyi bir terbiyeden daha güzel bir miras bırakamaz.”( Tirmizi, Birr)
Geçtiğimiz gün evden ayrılıp büroya geliyordum. Parktan geçerken ellerinde içki şişelerini gazoz şişelerine döküp içki içen çocuklarla karşılaştım çok üzüldüm. Bu yaştaki çocuk neyle meşgul, yanlarına yaklaşıp bir şeyler söylemek istedim fakat beni görünce kaçtılar. Çocuklarımızı okula gönderirken, çocuğumuz okula mı gidiyor yoksa başka yerlere mi gidiyor, kiminle gezdiklerini arkadaşlık kurduklarını, kiminle oynadıklarını, takip edelim. Çocuklarımıza sahip çıkalım.
ÇOCUKLARIMIZA KARŞI VAZİFELERİMİZ
1-Baba çocuğun doğumuna sevinmelidir. Nitekim Resulü Ekrem (s.a.v.) “Çocuk dünyada sevinç ahir ette nurdur” Buyurmuştur.
2-Kız çocuğu olursa, daha çok sevinip, onlara iyi davranmalıdır. Zira evladın hayırlısı kız olmaktır. Nitekim Habibi Ekrem (s.a.v.) “Kadının bereketlisi kız doğurmakla başlayanıdır. Ben Allahü Teâlâ’dan ağırlığı ve zahmeti olmayan evlat istedim, bana kız çocukları verdi” diye buyurdular.
3-Allahu Teâlâ’n sevgisi öğretilmelidir.
4-Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) tanıtılmalıdır..
5-Çocuğuna güzel isim vermelidir.
6-Yedinci gününde veya daha sonra “akika” kurbanı olarak oğlan için iki koyun, kız için bir koyun kesip kemiklerini kırmadan taksim etmelidir.
7-Yedinci gününden on yaşına kadar olan zaman içinde oğlunu sünnet ettirmelidir.
8-Oğlu yahut kızı 6 yaşına gelince, onlara Kur’an, ı Kerimin okumasını ve dinin edeplerini öğretmeye başlamalıdır.
9-Oğluna yazı yazmak, ok atmak, yüzmek ve kolay bir sanat öğretmelidir. Kızına yemek pişirmek, dikiş dikmek gibi işler öğretmelidir.
10-Bütün çocuklarını bir tutmalıdır.
11-Turfanda meyveyi önce kız çocuğuna vermelidir. Zira onların yürekleri daha ince ve zayıftır.
12-Çocuklarına çok merhametli davranmalıdır.
13-Onlarla oynayıp güler yüzle konuşmalıdır.
14-Onlara beddua değil hayır dua etmelidir.
15-On yaşına gelen çocuklarını, erkek ve kız diye ayırıp, başka yataklarda yatırmalıdır.
16-Odalarını ayırmalıdır. Onları beraber yatırmak fitneye sebep olmaktır.
17-Çocuklarını şefkatle öpmeli, acıyarak kucağına almalıdır.
18-Buluğ çağına gelen çocuklarını rızalarını alarak evlendirmelidir.
19-Çocuğunun yapamayacağı bir işi ona söylememelidir.
20-Yanında olan çocuğuna yediğinden yedirmeli giydiğinden giydirmelidir.
HZ. ÖMER (R.A.) OĞLUNA ÖĞÜTLERİ
Ø Sana Allah’tan (c.c.) korkmayı tavsiye ediyorum.
Ø Kim Allah’tan (c.c.) korkarsa Allah (c.c.) onu korur.
Ø Kim Allah’a (c.c.) tevekkül ederse Allah (c.c.) ona yeterlidir.
Ø Kim başkasına borç verirse Allah (c.c.) onu mükâfatlandırır.
Ø Kim Allah’a (c.c.) şükrederse Allah (c.c.) ona daha çok verir.
Ø Takva gözünün önünde dursun. Amelinin direği kalbinin cilası olsun.
Ø Şiddetli hesaba çekilmeden önce kendini geniş zamanda hesaba çekmek gerekir.
Çocuğumuzu sevgi ve şefkatten mahrum etmeyelim. Onlara güzel bir isim koyup helal lokma ile besleyelim. Bizi biz yapan değerlerimizle beraber iyi bir din eğitim almaları hususunda gereken hassasiyeti gösterelim.Rabbim evlatlarımızı hayırlı evlatlardan eylesin.