SAKARYA

Süs Bitkiciliği ve Peyzaj Festivali - 2020

Abone Ol

Bu yıl 3.’sü düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali açıldı. Sektörünün kalbinin Sakarya’da attığını söyleyen Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya Türkiye’ye bu alanda örnek bir şehirdir. Katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. Sektörün artan ihracat rakamlarına şehrimizden katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. Milletvekili Atabek, sektörün Türkiye’de öncüsü Sakarya olması için çalışacaklarını söyledi. Vali Kaldırım ise Peyzaj ve Süs Bitkiciliği alanında Sakarya’nın merkez olmaya aday bir şehir olduğunu söyledi.

İnsan psikolojisini etkiler Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nizamettin Sarı, “Çiçek ve süs bitkileri üretimi çevre konusunda çok önemli bir sektördür. Dünya üzerinde önemli bir yere sahip olan süs bitkiciliğinde rekabet artmaktadır. Ülkemizde de gelişen bu sektörde Sakaryalı olarak bizler de çok şanslıyız. Bu festival için desteklerini esirgemeyen Valimiz ve Belediye Başkanımız başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

150 firma Festival Koordinatörü Remzi Adıyaman, yaptığı açılış konuşmasında 150 firmanın festivale katılım sağladığını ifade ederek, destek sağlayan herkese teşekkür etti. Adıyaman, “Festivalimiz tüm Sakarya’ya ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katılım sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi. Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik, “Festivalde olmaktan çok mutluyuz. Peyzaj mimarları ailemiz her geçen gün büyüyor. Bu yıl 41 üniversitede 2 bin öğrenci daha peyzaj mimarlığı eğitimi alacak. Günümüzde yaygınlaşan millet bahçeleri de sizlerin ürettiği bitkilerle yeşile kavuşacak.”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sapanca Kırkpınar’da bu yıl 3.’sü düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin açılışına katıldı. 19 Eylül Cumartesi gününe kadar devam edecek festivalin açılışında Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Ticaret Borsası Başkan Vekili Nizamettin Sarı, SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, kurum müdürleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar yer aldı. Açılış programının ardından festival alanı gezilerek çalışmalara ilişkin bilgiler alındı.

Üretimin yüzde 40’ı Sakarya’dan sağlanıyor SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Bizim öncelikle bu festivali sürdürülebilir hale getirmek gibi bir amacımız vardı. Bu hedef uluslararası olmalı ki bütün dünyadan katılımcılarla Sakarya’nın rekabet gücünü biraz daha yukarılara taşıyabilelim. Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Sakarya’da yaklaşık 20 bin dekarlık alanda 300 işletmenin 5 bine yakın istihdam sağladığı önemli bir sektör haline geldi. Ülke üretiminin neredeyse yüzde 40’ı bizim işletmecilerimizden çıkmaktadır. Bizler SATSO olarak bu sektöre gerçekten önem veriyoruz. Her türlü desteği vermeye de hazırız. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Milli kaynaklar aktif halde kullanılacak SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, “Yaşadığımız pandemi sürecinde en çok etkilenen sektör olduk. İhracat pazarımız olan kapıların kapanması da bizleri çok etkiledi. Ama inşallah önemli bir şekilde ilerleme kat edeceğiz” derken; Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, “Yerli ve milli kaynaklarımızın aktif halde kullanılmasını örgütlemeye çalışan bir birlik olarak burada bulunmak gerçekten çok güzel. Valimize ve Belediye Başkanımıza çok teşekkürlerimi sunuyorum. Böyle güzel bölgeyi tarımın her koluna açmak için sizlerin kapısını çalacağız.”

En verimli üretici olacağız Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, “Ülkemizde ve tüm dünyada peyzaj mimarisi olmazsa olmaza geldi. Hedefimiz il ve ilçemizi peyzaj alanında dünyanın en verimli üreticisi haline getirmektir. Süs bitkisi yetiştiriciliği anlamında ihracatta söz sahibi olmaya başladık. Bu yılda dalında öncü olan firmaları ve misafirleri ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Valimize ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, festivalimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözlerini kullandı.

Sektöre desteğe hazırız SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Hem sanayi hem de tarım şehri olan bölgemiz için çalışmalar yapıyoruz. Meslek Yüksekokullarımızda var olan peyzaj ve süs bitkiciliği alanları ile sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdama katkılar sunuyoruz. Burada birlikte çalıştığımız firmalar var. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bizim niyetimiz her zaman birlikte hareket edip birlikte başarmaktır. Hep birlikte çalışmaya hazırız. Festivalin hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ülkemize katma değeri yüksek ürünler kazandıracağız SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Sakarya bildiğiniz gibi aynı zamanda tarım şehri. Sakarya’nın tarım şehri markasını da oluşturmak ince işçilik istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın tarım ile ilgili vizyonu da bu markalaşma adına önem sunuyor. Bizler SAÜ olarak gıda, biyoloji, kimya başta olmak üzere tarım alanında bilginin ürüne dönüşmesinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin keneviri üretmek, yaygınlaştırmak üzere başlattığı çabaya üniversite olarak destek veriyoruz. Kenevirin ürüne dönüşmesi ile ülkemize katma değeri yüksek ürünler kazandırmayı hedefliyoruz. Ben 3.’sü düzenlenen bu festivale emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Orman varlığı artan nadir ülke Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Üretim ve fidancılık sektöründe ülkemiz coğrafi konumu ve verimli iş gücü ile çok iyi bir noktada yer alıyor. Son yıllarda artan bir ihracat söz konusu. Bu da bize bugünün dünden daha iyi olduğunu gösterirken geleceğimizin de daha iyi olacağını gösteriyor. Orman varlığını artıran nadir ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Bu önemli bir çalışmanın ve emeğin ürünü” ifadelerini kullandı.

Yaşamak için oksijen şart Oksijenin ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler sunan Başkan Ekrem Yüce, “Malum tüm dünyada yaşama biçimi ve becerisi sürekli değişiyor, yenileniyor. Şehirleşme had safhada. Dünya üzerindeki nüfusun büyük çoğunluğu şehirlerde yaşıyor. Şehirler bu kalabalık nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yenileniyor. Biz insanlar fıtrat gereği tabiattan bağımsız yaşayamıyoruz. Yaşamayı sürdürebilmek için yani vücut fonksiyonlarımızın devamı için en önemli şey nedir: “Oksijen”. Biz oksijeni ağaçlardan, tabiattan sağlıyoruz” dedi.

Süs bitkiciliğinin kalbi Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği sektörünün her geçen gün değer kazandığını ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Süs Bitkiciliği konusunda Sakarya Türkiye’de en öncü bir sektör haline gelmiştir. Bu sene bir kere daha gördük ki bu iş sevgi işi, aşk işi. Bu iş tabiatı sevmekle, doğayı tanımakla mümkün. Bir doğa sevdalısı, yeşil aşığı olarak sizlerle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu paylaşmak isterim. Bu aynı zamanda bir sektör. Hem de gözde bir sektör” dedi.

Yeşili merkeze alan belediyecilik Başkan Yüce, “Hızla büyüyen şehirlerde insanların tabiatla bağını koparmayacak sistemler geliştirmek için pek çok çalışma yürütülüyor. Parklar, bahçeler, kış bahçeleri, iç ve dış mekân süs bitkileri. Bizler yeşile, ağaca, bitkiye muhtacız. Devasa gökdelenler yapıyoruz, içerisine çiçekler, minyatür ağaçlar koymak zorunda hissediyoruz kendimiz. Çünkü bizim fıtratımız bu şekilde çalışıyor, ancak yeşil görerek, temiz havayı teneffüs ederek huzura eriyoruz. Balkonlarda, şehir merkezlerinde, parklarda, iş yerlerinde, ortak kullanım alanlarında kendilerini huzura kavuşturacak ve rahatlatacak olan iç ve dış mekân süs bitkilerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.

Kenevir hayatın merkezinde olacak Başkan Yüce, “Bu yıl itibariyle 100 dekarlık bir alanda kenevir üretimine başladık. Kenevir mucizevi bir bitki. Kısaca söylemek gerekirse bir dönümlük kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor. Bir dönümlük kenevirden 4 dönümlük ağaca eş kâğıt üretilebiliyor. Kenevir en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Fındıkların taşındığı çuvallar kenevirden imal ediliyor. Kenevirden dokunan kumaşların radyasyon emici özelliği var. Ekimini yaptık, boyları neredeyse 4 metreye ulaştı. Çok yakında hasadını yapacağız. Tüm dünyada insanoğlunun bu önemli ihtiyacını karşılamak için gayretle çalışan siz sektörün önemli temsilcilerini teker teker tebrik ediyorum. İnşallah bu festival, sektörel işbirliği ve yeni pazar ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olacaktır” dedi.

İhracatta yerimizi güçlendireceğiz Yüce, “Büyükşehir Belediyesi olarak doğaya gerektiği önemi vermeye ve çevremizi korumaya özen gösteriyoruz. Biliyorsunuz Melen’de 70 dekarlık bir alanda içerisinde 1 milyon 800 bin küsur aromatik bitkinin bulunduğu bir alan hazırladık. İçerisine kurulacak yürüyüş yolları ve bisiklet yollarıyla hemşerilerimiz için eşsiz bir aromaterapi deneyimi ve park alanı inşa edeceğiz. Yine Cumhurbaşkanımızın özel izni ile kurduğumuz Sera A.Ş. ve Fidan A.Ş. ile Sakarya’mızın bu latif havasında yetişen birçok ürünün hem ülke pazarındaki hem de ihracattaki yerini kuvvetlendiriyoruz” dedi.

Allah’ın bahşettiği bütün güzelliklere sahip Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Ülkemizin incisi bir mekandan herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Özellikle sektörün içinden gelen ve iyi analiz eden sektör temsilcilerinin telaffuzları çok kıymetli. Sakarya’mız her alanda olduğu gibi bu alanda da merkez olmaya aday. Burada da söylendiği gibi gerekli ufkun ve vizyonun oluşması adına her adım atılacaktır. Allah’ın bahşettiği bütün güzellikleri barındıran bir il Sakarya. Bu açıdan çok kıymetli bir şehir. Artık bu dünyada rekabetçi bir şehir olmamız lazım. Potansiyelimizi çok iyi okumamız lazım. Bu potansiyeli çok iyi görmemiz lazım. Ben bu varlıkların çok iyi vizyona dönüştüğünü gördüm. Bundan da son derece mutluyum. Özellikle akıllandırılmış ve sahiplenilmiş şehirler gerçekten çok başarılı oluyor. Bizim değerlerimizi; tarım, sanayi, doğal güzellikleri iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Türkiye ihracat eden konuma yükselecek AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Yıllar önce bu alanda öncü sektör ve kişilere ödül verirken bu anlamda bir fuar düzenlenir mi diyorduk. 3.’sü düzenlenen bu programa katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra hedefimiz ne olmalı dersek eğer: bundan sonra inşallah ithalatı bitirip, hem Sakarya’yı hem de ülkemizi ihracat konusunda en önemli yere taşıyabiliriz. Hedefimiz Sakarya’yı öncü bir il ve Türkiye’yi öncü bir ülke konumuna getirmek. İnşallah fuarlarımızı uluslararası bir şekilde düzenlediğimiz yıllar da olacak” dedi.

Sakarya öncü şehir MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, “Şu ana kadar çok kıymetli konuşmalar dinledik. Herkes bu sektör ile ilgili bambaşka açıdan meselelerden bahsetti. Bizler de TBMM’de üzerimize düşen desteği sağlamak için çalışma sürdüreceğiz. Sakarya’nın bu meselede öncü olmasından son derece memnunum. Süs Bitkiciliği konusunda inşallah söz sahibi olan bir ülke olmak için elimizden gelen bütün gayreti sarf etmek için ne varsa yapacağız. Yapılan festivalin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Markalaşma adımları Vali Kaldırım, “Sizler şehrinizi doğru konumlandırıp ortak akıl ile çalışırsanız bundan her zaman karlı çıkarsınız. Ben şehrin bu açıdan odaklanmasını çok doğru buluyorum. Dünyada önemli bir hizmet merkezi haline gelecektir. Peyzaj ve süs bitkileri yatay mimari ile doğru orantılı ilerlemeye devam ediyor. İnşallah Sakarya ülkemizde olduğu gibi dünyada da önemli bir yere ulaşacaktır. Ben katılımcılara çok teşekkür ediyorum. İnşallah uluslararası bir fuara geçmek için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu şehri bir marka şehri olarak sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündemine getireceğiz. Bu sektörün hem ilimize hem de Sapanca’mıza katkı sunmasını temenni ediyorum” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-35875877-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }