Organ bağışı, bir kişinin ölümünden sonra veya bazı durumlarda hayattayken, ihtiyacı olan başka insanlara organlarının bağışlanması anlamına geliyor. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve bağırsak gibi hayati organların yanı sıra kornea, kemik ve deri gibi dokular da bağışlanarak, nakil bekleyen hastalara umut ışığı oluyor. Eğitime katılan kursiyerler, bağışın etik ve tıbbi yönleri hakkında bilgilendirildi ve Türkiye’de organ bağışının nasıl yapılabileceği anlatıldı.
Ülkemizde organ bağışında bulunmak isteyen bireylerin, Sağlık Bakanlığı’na bağlı organ bağışı birimlerine başvurarak bağış kartı çıkarabileceği ve kişinin vefatından sonra ailesinin onayıyla bağış işleminin gerçekleştirilebileceği bilgisi verildi. Her bir organın, bir veya daha fazla hayat kurtarma potansiyeline sahip olması, bu bağışların ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğitimde, organ bağışı konusundaki farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiği vurgulanarak şu sözler paylaşıldı:
“GÖZLERİMİ; gün ışığını, bir bebeğin yüzünü, bir kadının gözlerindeki sevgiyi görmemiş bir adama verin. KALBİMİ; kendi kalbi ona acı vermekten başka bir şeye yaramayan birine verin. KANIMI; bir otomobilin enkazı altından çıkarılmış olan gence verin. Verin ki torunlarının oynadığını görene kadar yaşasın. BÖBREKLERİMİ; haftadan haftaya yaşaması makineye bağlı olan birine verin. KEMİKLERİMİ; alın ve engelli bir çocuğun yürümesinin yolunu bulun. Eğer bir şeyleri gömmeniz gerekiyorsa, hatalarımı, kusurlarımı, insanlara olan ön yargılarımı gömün. Eğer yeri gelir de beni hatırlamak isterseniz, bunu, size ihtiyacı olan birine yardım ederek yapın. Eğer tüm bu isteklerimi yaparsanız ben sonsuza kadar yaşarım.”
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü, toplumda organ bağışı oranlarını artırmak ve hayat kurtaracak bağış sayısını çoğaltmak adına bu tür farkındalık çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.