MELEKLERE İMAN

Abone Ol
Bismillahirrahmanirrahim
 
Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun.
 
Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed
 
Değerli okurlarım! Meleklere iman, dinimizin iman esaslarından biridir Melekler farklı suretlere girebilen ve nurdan yaratılmış varlıklardır Melek: Kelime olarak. Haberci, elçi, güç ve kuvvet anlamındadır.
 
Terim olarak:  Çeşitli ilahi emirleri yerine getirmek üzere Allahu Teâlâ’nın yarattığı nurdan varlıklardır.  
 
Meleklerin Özellikleri:
 
1 - Erkeklik ve dişilik özelliği olmayan,
2 - Yemeyen, içmeyen, 
3 - Evlenmeyen, 
4 - Doğmayan,
 5 - Doğurmayan, 
6 - Normal gözle görülmeyen,
 7 - Hiç günah işlemeyen, nefsanî ve şehevi arzular olmayan 
varlıklardır. 
 
Meleklerin mahiyetini, yaşayış tarzlarını insanlarla kıyaslamak mümkün değildir Onlar, insan suretine de girebilirler Vahiy meleği Cebrail (a.s.) ın Peygamber Efendimize (a s ) bazen insan suretinde geldiği bilinmektedir.
 
Melekler: daima Allahu Teâlâ’ya ibadet ve taâtle meşguldürler Onların görevleri arasında Peygamber’e salât ve selam getirme, müminler için dua ve istiğfarda bulunmak da vardır Bazı meleklerin görevi, insanları korumak, onlara hayrı ve iyiliği ilham etmek, namazda Fâtiha sûresi okununca “âmin” demek,” Kur’an, ilim ve zikir meclislerini ziyaret etmektir” Diğer taraftan insanların iyi ve kötü bütün işlerini yazmakla görevlendirilmiş Kirâmen Kâtibin melekleri de vardır Kur’an-ı Kerim’de bu melekler şu şekilde anlatılır:
 
 “Muhakkak sizin üzerinizde gözetici, çok şerefli yazıcılar vardır ki, bunlar yaptığınız amel ve işlerin hepsini bilirler ”(infitar Suresi.10)[ 
 
Kirâmen Kâtibin meleklerinin tuttuğu defterler mahkeme-i kübrâda bizlere verilecek ve  “Oku kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter!”denilecektir  
 
Dört büyük melekler.
 
1-Cebrail (a.s.):   Buna Cibril de denir. Bu tabirle Kur'an-ı Kerim’de üç yerde geçmektedir.
 
De ki: "Kim Cibril'e düşman ise, gerçekten onu Allah'ın izniyle kendisinden öncekileri doğrulayıcı, mü’-minler için hidayet ve müjde olmak üzere senin kalbine indiren odur."  “Her kim Allah'a, meleklerine, rasullerine, Cibril’e ve Mikail'e düşman ise, şüphesiz Allah da o kâfirlerin düşmanıdır”  (Bakara Suresi. 97–98 )
 
Cebrail (a.s.)' in görevi: Allah (c.c ) ile peygamberleri arasında elçiliktir. Allah'tan aldığı emir ve hükümleri peygamberlere bildirir. Bütün kitap ve vahiyler Cebrail (a.s.) vasıtasıyla indirilmiştir. Kur'an-ı Kerim de Hz. Muhammed (s.a.s.)'e onun vasıtasıyla indirilmiştir.
 
2-Mikail (a.s.):  Yağmurun yağdırılması, rüzgârın estirilmesi ve mevsimlerin tanzimi gibi, tabiat olaylarını Allah’ın emri ve izni ile gerçekleştirmekle görevlidir.
 
 3-İsrafil (a.s.):  "Sur’a üflenince, Allah'ın dilediği bir yana, göklerde olanlar, yerde olanlar hepsi düşüp ölür. Sonra Sur’a bir defa daha üflenince hemen ayağa kalkıp bakışıp dururlar"  (Zümer Suresi. 68)  
 
Kıyamet günü Sur'a üflemekle vazifeli melektir. Kıyamet günü Allah'ın emri ile iki defa Sur’a üfleyecektir.  Ebû Hüreyre (r.a)' den nakledilen bir hadis-i şerif Sur’u açıklar: Ebû Hüreyre der ki: Bir gün Peygamber (s.a.s) bizimle oturuyor sohbet ediyordu. Etrafında sahabelerden büyük bir topluluk vardı. Bize şöyle dedi:   "Yüce Allah gökleri yarattıktan sonra, Sur'u yarattı. Ve onu İsrafil (a.s)' a verdi. İsrafil ağzını Sur'a dayamış ve gözlerini de Arş'a dikmiştir. Sur'a üfürmesi için verilen emri beklemektedir".
 
Ebû Hüreyre diyor ki; ben,"Ey Allah'ın Resulü Sur nedir?" diye sordum. O da, "Boynuza benzeyen bir alettir" diye cevap verdi.
 
 4-Azrail (a.s.): Dört büyük meleklerden biridir. Allahu Teâlâ’nın kendisine verdiği emirle canlıların ruhlarını almakla görevli olan ölüm meleği. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde bu şekliyle değil, doğrudan anlamı olan Melekü'l-Mevt (ölüm meleği) terimi kullanılmaktadır.   .
 
“e ki: Size vekil kılınmış olan ölüm meleği canınızı alacak, sonra döndürülüp Rabbinize götürüleceksiniz." Secde Suresi.11)  
 
Melek inancı mümine: her an gözetlendiği, söz ve davranışlarının kayıt altına alındığı şuurunu kazandırır Böylece mümin davranışlarında en iyiye ve en güzele yönelir, çirkinliklerden uzak durmaya çalışır Yüce Rabbimizin ifadesiyle:  
 
 “İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın. (Kaf Suresi.18.)


Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed
 
 
{ "vars": { "account": "UA-35875877-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }