Üç Aylar ve Faziletleri

Abone Ol
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
                                    
 ÜÇ AYLAR VE FAZİLETLERİ
 
 
      Alla hu Teala’ya Kâinat’ın zerresi adedince hamt, yüz binlerce salât ve selam bütün insanlığın efendisi Hz. Muhammed Mustafa  (s.a.v.) e olsun.
 
     Değerli okurlarım. Allahu Teala Mümin kullarına çok mübarek ve çok faziletli gün ve geceler ihsan etmiştir. Bu mübarek ve faziletli gün ve gecelerin bir kısmı, üç aylar adı verilen Recep, Şaban ve Ramazan ayları içindedirRegaip, Mirac, Berat ve Kadir geceleri, bu aylar içindeki eşsiz gecelerdir.
 
    Mevla Teala’ya sonsuz şükürler olsun ki, bizleri bu manevi bu ticaret mevsiminin gölgesine kavuşturmuş bulunuyor. Bize düşen vazife, belki bir daha kavuşamayacağımız bu kıymetli ve mübarek gün ve geceleri, Hz. Allah (c.c.) rızasına uygun olarak geçirmektir.
 
   Üç aylar yaklaştığı zaman : “Allahım! Bize Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed, Bey haki Keşf’ül hafa’) diye dua eden Kâinat’ın en güzeli Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde böyle buyurmuşlardır.
 
         Beş gece vardır ki o gecelerde edilen dualar geri çevrilmez. Bu geceler şunlardır.
 
1-Receb’in ilk Cam’a gecesi, (Regaip gecesi)
 
2-Şaban’ın onbeşinci gecesi, (Berat gecesi)
 
3-Cuma gecesi,
 
4-Ramazan bayram gecesi,
 
5-Kurban bayram gecesi.
 
    Kameri ayların yedincisi, İslami takvimin aylarından biri Muharrem ile başlayan ve Zilhicce ile sona eren Kameri takvim aylarının yedincisi olan Recep, ayı aynı zamanda ”üç ayların” ilkidir.
 
  “Recep” kelimesi, herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim manalarına gelir.
  
   Arapçada üç harften meydana gelen bu kelimeye (Recep kelimesine) şu vasıflar verilir.
 
1-Re = Allah (c.c.) rahmeti,
 
2-Cim = Kulun cürmü, günahı,
 
3-Be = Allah (c.c.) birri yani ihsanı,  
 
  Şu manaya getirilir.“Kulumun cürmünü, Rahmetimle Birr’im arasına alırım”. Görülüyor ki, duaların geri çevrilmeyeceği müjdesinin verildiği gecelerden birisi de Regaip gecesidir.
 
Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ihsanlar, ikramlar yapar. Regaip, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaip gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
 
    İnsan olarak hepimizin hata ve günahları vardır. Günahlara tövbe etmek müminlerin vasfıdır. Üç ayları mübarek geceleri fırsat bilerek günahlarımıza bol bol tövbe istiğfar edelim. Kaza namazı kılalım, nafile namaz kılmak suretiyle Rabbimizin rızasını kazanmaya çalışalım. Kur’an-ı Kerim okuyalım Kâinat’ın Sultanı (s.a.v.) bu aylarda daha çok ibadet ettiğini ve daha çok sadaka verdiğini bilelim. Efendimiz (s.a.v.)’e çokça salât ve selam getirelim.
 
    “Allahümme salli ala Muhemmedin ve ala âli Muhammed”.
 
   Büyüklerimizi, hastalarımızı ziyaret edelim hayır dualarını alalım. Geçmişlerimize Fatiha’lar okuyalım. Kimsesizlerin, yoksulların gönüllerini hoş edelim. Çocuklarımıza bu mübarek gün ve gecelerin faziletini öğretmeyi unutmayalım.
 
    Üç ayların faziletleri.
 
 Recep ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Recep ayında oruç tutanlar girer. (Deylemi)

        
 Allahü teâlâ, Recep ayında oruç tutanları mağfiret eder.  (Gunye)

    Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevab verilir. (Miftah-ül-cennet
) (Başında demek, ayın ilk günleri demektir. Ortası, ortadaki günlere yakın olan günler, sonu da, ayın son günleri demektir.)
   ŞABAN AYI: Güzeller güzeli (s.a.v.) Efendimiz, Şaban ayına da çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.
     Hz. Âişe (R.anha) validemiz buyuruyor ki: 
Kâinat’ın Sultanı (s.a.v.) hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi. (Buhari)

    Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdu ki: Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim. (Nesai)
Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur. (.Tirmizi.)
 
   Âlemlerin Efendisi (s.a.v.) şu ifadeleri, bu aylara verilen önemi bakın nasıl ortaya koyuyor.
 
”Recep,  Allah (c.c.) ın ayıdır, şaban benim ayımdır. Ramazan da ümmetimin ayıdır.”                     Rabbime emanet olunuz.
 
  
{ "vars": { "account": "UA-35875877-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }