Toplumları idare eden spor ; tarih boyunca evrensel olgulardan oluşmuştur , Spor birey tarafından fizik ve zeka kapasitesinin üst seviyede yarışmacı kimlik kazanmasıdır. Yarışmacı olabilmek aynı zamanda kişilik eğitimide gerektirir. Spor ana bilimleri katagorilerine göre bireysel sporlar ve takım sporları olarak iki ana başlıkta sürdürülmektedir, her iki katagori kendi aralarında branşlara ayrılarak sportif müsabaka yapısını oluştururlar, Bireysel sporlar genelde güç , zeka , teknik gibi dayanıklılık üzerine kurulu iken takım sporlarında bunlara ek takım ruhu ve tam bir birlikte haraket etme duygusu vardır,
Spor bilimcileri sosyal anlamda kişiliklerinde içe kapanık, bencil, alınganlık , iletişim bozukluğu ve antisosyal kişilikte olanların genelde bireysel spor dallarındaki sporcular olduğunu araştırmalarında neticelendirmişlerdir. Bu dallar sıralandığında Güreş , Karate , Halter, Boks gibi sporcularda bu psikolojik bozuklukların görülmesidir, spor hayatı solandığında veya alternatif işler ile uğraştıklarında ise tam bir Narsist olduklarıdır.
(Narsist : her zaman tüm ilgiyi kendi üzerlerine çekmeye çalışan, sürekli her konuda kendi laflarının geçmesini isteyen)
Bu açıklamalardan sonra ilçemizde spor gelişimi için nasıl bir yaklaşım olduğunu açıklayalım ; Hızla büyüyen ilçemizde bireysel spor merkezi ve takım sporları için kapalı spor kompleksleri yatırımları yapılmaktadır, ayrıca halk sağlığı için spor alanları oluşturulmaktadır, fakat ne hikmeti farikadır takım sporlarının en popüler olanı Futbol için herhangi bir spor tesisi oluşturulmadığı gibi planlanmamaktadırda, Futbol yanısıra atletizm ve diğer spor alanları için kulüpleşme çalışmasıda yoktur, mevcut spor branşlarında hendek yanlızlaştırılmakta ve ilgisizleştirilmektedir, sadece Güreş bıranşı popülize edilmektedir, bu durum beklenti ile uygulama arasındadki yapıyı hızla kötüleştirmektedir. Aslında spor alanları için ayrılan imar palanı olmasına rağmen bu alanlar daha sonradan toplu konut veya farklı amaçlar için değerlendirilmekte mahalle ve sokaklarda bina yığınları oluşmaktadır, çocuklarımız için hızla azalan oyun alanları gençliğin tekno hayata bağlanmasına katkı sağlamaktadır. Genel anlamda yatırım mercii Belediye ve Kaymakamlık olduğundan gelecek için hangi spor tesisi yatırımlarını planladıklarını merak ediyorum aslında! Kentsel dönüşüm denilen uygulamadada bölgenin imar planında nasıl bir spor tesisi planladıklarını ayrıca merak etmekteyim, Yıllarca Futbol oynamış biri olarak soruyorum ? Hendek’ te futbol kulüpleri 90 ve 2000 yılları başlarında alt yapıdan yetiştirdiği sporcular ile Sakarya Futbolunda her yıl Şampiyonluğa oynar ve liderlik ederdi, bu jenerasyonun bir oyuncusu olarak bu gün gelinen noktada Hendek Futbol takımlarının iç acıtan noktası beni derinden üzmektedir. Bireysel spor merkezleri ne kadar önemli ise Hendek’te futbol on kat daha ilgi kapsamındadır, bizler Nevzat hoca , Cemil Hoca , Basri Hoca ve Bülent hocaların ne zahmetler çekerek yetiştirdiği sporcularız hala adımız anılmakta , o dönemlerde tesiste yoktu , parada yoktu , imkanda yoktu , ama spor alanları vardı, kıt kanağat esnaf başkanların kişisel gayreti ile el ele vermiş Hendekli sayesinde bu başarılar oluyordu. Bu gün bu imakanların kat kat fazlasına sahip yerel yönetim tesis hamlesini inşaat alanı gibi görmekte maalesef, biraz ağır oluğunu düşünenler olabilir, fakat hızla büyüyen Hendek’ te gençliğimizin farklı spor tercihleri nasıl yönetilecek, yoksa herkez güreş mi yapacak, bilemiyorum.
Saygılarımla,
- - - -