Hendek Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Karakuş , Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Dr. Mehmet Baysal, Uzm.Hemş. Deniz Çiftçi, Hasan Kodaman, Hendek Halk Eğitim Merkezinde görev yapan öğretmenler ve kursiyerler seminere katılım sağladılar.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Proje Biriminden Uzm.Hemşire Deniz Çiftçi’nin 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı sunumda Mycobacterium Tuberculosis adı verilen bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı hastalığa dair önemli bilgiler verildi ve Tüberkülozdan korunmak için alınması gerekli önlemler sıralandı:
Tüberküloz aşısını olun: Bacillus Calmette-Guérin (BCG) aşısı, tüberküloza karşı korunmada etkili olabilir. Ancak, aşının etkinliği kişiden kişiye değişebilir.
Riskli durumlardan kaçının: Tüberküloz, enfekte kişilerin öksürme veya hapşırma sırasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu nedenle, tüberküloz olan kişilerle yakın teması sınırlamak önemlidir.
Hasta kişilerle teması sınırlayın: Tüberkülozlu bir kişiyle aynı ortamda bulunuyorsanız, maske takarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
İyi hijyen uygulayın: Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, özellikle enfekte bir kişiyle temas ettiyseniz, tüberkülozun yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin: Dengeli beslenme, yeterli uyku, düzenli egzersiz ve stresten kaçınmak, bağışıklık sistemini güçlendirerek tüberküloz ve diğer enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olabilir.
Birleşmiş Milletler tüm dünyada sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde “2030 ‘a kadar Tüberküloz Hastalığını sona erdirmeyi hedeflemiştir. Bu kapsamda 2024 yılında Dünya Sağlık Örgütü Dünya Tüberküloz Günü temasını “EVET, TÜBERKÜLOZU BİTİREBİLİRİZ!” olarak belirlemiştir.
DSÖ (WHO) Tüberküloz ile mücadelede başarılı olabilmenin ,tüberküloz salgınını tersine çevirmenin, bu alana ayrılan yatırımların arttırılması, üst düzey liderlik ile gerçekleşebileceği hususunda umutlu gayretlerin ülkelerin sağlık stratejilerini bu çerçevede belirlemenin önemine vurgu yapmıştır.