Fındık Tarımında Mevsimlik İşçiler İçin Çalışmalar Başladı

Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu, fındık sezonunda oluşabilecek sorunların çözümüne yönelik eylem planlarını hazırladı. Eylem planlarının amacı; mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra tarımsal üretim kapasitesinin korunması ve artırılması olarak belirtildi. Bu kapsamda gezici fındık işçilerinin ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, çalışma ve sosyal güvenlik sorunlarına yönelik tedbirler belirlendi.

Toplantıda çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarının devam edeceği açıklandı. Yabancı işçilerin mevsimlik tarımda çalıştırılmasının yasak olduğu, ancak ihtiyaç duyulması halinde İŞKUR’dan geçici muafiyet belgesi alınması gerektiği vurgulandı.

"Amacımız, Güvenli ve Verimli Bir Sezon Geçirilmesi"

Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu, Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu başkanlığında toplanarak fındık hasadı sırasındaki geçici tarım işçilerinin sorunlarına yönelik eylem planlarını değerlendirdi. Toplantıya ilgili kurum ve kuruluş yöneticileri ile Ziraat Odası ve muhtarlar federasyonu temsilcileri katıldı. Yapılan değerlendirmelerde işveren, aracı ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların öncelikle izleme kurullarında çözümlenmesi sağlanacak.

Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Eylem Planları Hazırlandı

Vali Yardımcısı Kutlu, "Fındık hasadı sezonunda her yıl doğu ve güneydoğu’dan aileleri ağırlamaktayız. Alınan tedbirlerle ilimize gelen fındık tarımındaki mevsimlik işçilerin korunması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda emniyet, jandarma ve diğer ilgili kurumlar koordinasyon içinde çalışarak kazasız, güvenli ve verimli bir sezon geçirilmesi için Cumhurbaşkanlığımız Genelgesi doğrultusunda kurumlar arası görev dağılımları yapılmıştır," dedi.

Eylem Planları ile Gerekli Tedbirler Belirlendi

Kurulda yapılan görüşmeler sonucu alınan tedbirler ve kurumlar arası görev dağılımları belirlenerek karara bağlandı. Alınan tedbirler arasında, geçici yerleşim alanlarının sel ve su baskını gibi doğa olaylarından olumsuz etkilenmeyecek uygun yerlerden seçilmesi, İl Sağlık Müdürlüğünce mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sağlık kontrolleri için mobil sağlık ekiplerinin oluşturulması yer aldı. Ayrıca, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce çocuklar için eğitim ve sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi, emniyet ve jandarma birimlerince mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yolculuk yapabilmesi amacıyla trafik denetimlerinin artırılması gibi tedbirler paylaşıldı.

Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması amacıyla emniyet birimlerince gece ve gündüz düzenli aralıklarla güvenlik amaçlı devriye faaliyetlerinin yürütülmesine karar verildi.

Çocuk İşçiliği ile Mücadele

Eylem planları kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da geçici tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitimlerinin ve gelişimlerinin desteklenerek çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi çalışmalarına devam edileceği açıklandı. Çocukların fındık hasadından uzak tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan faaliyetler, yardım ve destek çalışmaları görüşüldü. Çocuk işçiliği ile mücadele için halk eğitim müdürlüklerince kurslar, sosyal etkinlikler ve spor aktivitelerinin yapılması, sivil toplum kuruluşları ve vakıflar tarafından kıyafet ve kırtasiye malzemesi dağıtılarak çocukların eğitimlerine destek olunması planlandı.

Yabancı Tarım İşçilerine Muafiyet Belgesi

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, fındık hasadında izinsiz yabancı işçiler için uygulanan mevzuat ve çalışan yabancılara muafiyet belgesi tanımlama koşulları hakkında kurulu bilgilendirdi. Yabancıların tarımda mevsimlik işçi olarak çalışma izni olmaksızın bir takvim yılında en fazla 90 gün süreyle çalışabilecekleri, ancak İŞKUR’dan muafiyet belgesi almalarının gerekli olduğu ifade edildi. Bahçe sahiplerinin yabancı işçi çalıştırmak istemeleri durumunda, çalışma izni muafiyet belgesinin alınması gerektiği hatırlatıldı.

Toplantıda kurum ve kuruluşlar mevsimlik tarım işçilerinin çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Editör: Hendek Haber